Jídelní stůl je důležitou součástí našeho bydlení. Proč si vybrat jídelní stůl z masivu a jak zvolit ten nejlepší?
V čem tkví výhody masivního jídelního stolu
Jídelní stoly nabízejí současní výrobci nábytku z mnoha různých materiálů, jako je sklo, kov nebo lamino. Masiv nicméně stále zůstává na tomto poli stálicí.
Důvodů pro to existuje hned několik. V první řadě je to ten, že přírodní dřevo můžeme bez nadsázky považovat za zdravé. Tato surovina totiž neuvolňuje žádné škodlivé látky, jako jsou formaldehydy, které jsou častou součástí laků, lepidel a mořidel.
Ty se často používají při výrobě některých levnějších typů nábytku. Jde povětšinou o ten, který se vyrábí z dřevotřísky.
Unikátní je na nábytku z masivu dlouhá životnost. Díky ní se i počáteční investice lépe v čase „rozloží“. Oproti nábytku z lamina je jeho výdrž konkrétně až 10x delší. Navíc lze říci, že i z hlediska morálního je životnost masivního nábytku značná. Jednoduše mu téměř nehrozí, že by v čase zastaral. Je dokonale nadčasový a stále moderní.
Jednoznačně se přitom nedá tvrdit, že by se masiv hodil pouze na chalupu a celý interiér by s ním rázem dostal tvář připomínající mnoho desetiletí pamatující domov naší babičky. Jídelní stůl v kombinaci dřeva a kovu je nesmírně zajímavým typem moderního industriálního nábytku.
Které typy dřeva jsou nejlepší? Nejčastěji se setkáte se dřevem smrkovým, případně dalšími měkkými jehličnany. Vhodný je pro další zpracování taktéž buk. Velmi často se i v obchodech setkáte s dubovým jídelním stolem.
Dub dokonce patří mezi nejkvalitnější a nejhodnotnější dřeviny. Dub i buk se totiž řadí mezi dřeviny tvrdé. Takový nábytek vám jednoznačně poskytne adekvátní odolnost.
Jak vybrat dřevěný jídelní stůl
Jak vybrat správný nábytek? Z hlediska tvaru jídelního stolu sice existuje jistá variabilita, nicméně stále nejoblíbenější je klasický obdélníkový tvar. Méně obvyklý je ten kruhový.
Stěžejní jsou především rozměry jídelního stolu. Na čtyřčlennou rodinu počítejte nejmenší rozměr 120 x 80 cm, ideálně pak 140 x 80 cm. Máte-li k dispozici prostoru více, jednoznačně si můžete dopřát i stůl větší, až ve velikosti 160 x 90 cm.
Počítejte jednoduše s tím, že stolující musejí mít při jídle svůj komfort. Na každého jednotlivce by tak mělo připadnout minimálně půl metru. Pokud si nemůžete pořídit dostatečně velký stůl, zvažte i jiné řešení. Některé modely nabídnou dokonce rozkládací mechanismus.
U kruhového stolu se potřebný rozměr určuje složitěji, nicméně lze se odrazit od průměru, na čtyři stolující je to přibližně 1 m. Nezapomeňte také, že kulaté provedení je prostorově nejvíce náročné, hodí se proto primárně do větších místností.
Důležitá je i správná výška jídelního stolu. Ta se odvíjí od pozice sedící osoby. Pochopitelně je každý člověk odlišné tělesné konstituce, nicméně lze říci, že za vyhovující všeobecně lze považovat výšku 75 cm od země.